jaka jest zależnosć między sin ,cos i tg i ctg
np jak zamienić 2tg\(\displaystyle{ \frac{2}{a}}\) na sin czy cos?
na odpowiedz serdecznie dziękuję;)
pytanie
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
pytanie
nie bardzo rozumiem pierwsze pytanie.. czyżby chodziło o...
itp. ?
jedynka trygonometrycznamarcepan pisze:jaka jest zależnosć między sin ,cos
\(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx}}\), \(\displaystyle{ ctgx=\frac{cosx}{sinx}}\)marcepan pisze:jaka jest zależnosć między sin ,cos i tg i ctg
itp. ?
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
pytanie
\(\displaystyle{ 2tg\frac{2}{a}=\frac{2sin\frac{2}{a}}{cos\frac{2}{a}}=\frac{2sin\frac{2}{a}}{\sqrt{1-sin^2\frac{2}{a}}}}\)
podobnie
\(\displaystyle{ 2tg\frac{2}{a}=\frac{2sin\frac{2}{a}}{cos\frac{2}{a}}=\frac{\sqrt{1-cos^2\frac{2}{a}}}{cos\frac{2}{a}}}\)
podobnie
\(\displaystyle{ 2tg\frac{2}{a}=\frac{2sin\frac{2}{a}}{cos\frac{2}{a}}=\frac{\sqrt{1-cos^2\frac{2}{a}}}{cos\frac{2}{a}}}\)