Rownania trygonometryczno-logarytmiczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
ArkadiuSS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 26 maja 2007, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 1 raz

Rownania trygonometryczno-logarytmiczne

Post autor: ArkadiuSS »

Witam, potrzebuję pomocy w rozwiązaniu następujących równań. Czy ktoś były w stanie mi pomóc?

\(\displaystyle{ 1) \log_{ \sqrt{2} \sin x} (1+ \cos x) = 2}\)

\(\displaystyle{ 2) \log_{2} (\cos x) + \log_{ \frac{1}{2}} (- \sin x) = 0}\)

\(\displaystyle{ 3) \log_{ \cos x} (\sin x) + \log_{\sin x}(\cos x) = 2}\)

Wielkie dzięki z góry.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Rownania trygonometryczno-logarytmiczne

Post autor: Lady Tilly »

2)
\(\displaystyle{ log_{2}(cosx)-log_{2}(-sinx)=0}\)
\(\displaystyle{ log_{2}\frac{cosx}{-sinx}=0 1=\frac{cosx}{-sinx}}\)
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Rownania trygonometryczno-logarytmiczne

Post autor: setch »

3.
\(\displaystyle{ \log_{\cos x} \sin x+ \frac{1}{\log_{\cos x} \sin x}=2\\
t= \log_{\cos x} \sin x\\
t+\frac{1}{t}=2 \ \ldots}\)
ODPOWIEDZ