wyznacz zbiór wartości funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
wyznacz zbiór wartości funkcji
\(\displaystyle{ f(x) = (\sin^2 x + \cos^2 x)^2 - 2 \sin^2 x \cos^2 x = 1 - \frac{1}{2} \sin^2 2x}\)
Stąd \(\displaystyle{ f(D_f) = [0.5,1]}\)
Stąd \(\displaystyle{ f(D_f) = [0.5,1]}\)
Ostatnio zmieniony 7 sty 2008, o 00:15 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
wyznacz zbiór wartości funkcji
\(\displaystyle{ 0 q \sin^2 2x q 1\\
0 q \frac{1}{2} \sin^2 2x q \frac{1}{2}\\
- \frac{1}{2} q - \frac{1}{2} \sin^2 2x q 0\\
\frac{1}{2} q 1 - \frac{1}{2} \sin^2 2x q 1}\)
Hmm... o to chodziło?
0 q \frac{1}{2} \sin^2 2x q \frac{1}{2}\\
- \frac{1}{2} q - \frac{1}{2} \sin^2 2x q 0\\
\frac{1}{2} q 1 - \frac{1}{2} \sin^2 2x q 1}\)
Hmm... o to chodziło?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
wyznacz zbiór wartości funkcji
Co prawda w tej wersji też zachodzi równość, ale gdyby ten nawias był do kwadratu, to chyba byłoby lepiej widać co zostało zrobione .luka52 pisze:\(\displaystyle{ (\sin^2 x + \cos^2 x)}\)
Pozdrawiam.
Qń.