obliczyć wartości funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 6 sty 2008, o 20:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 39 razy
obliczyć wartości funkcji trygonometrycznych
wiedząc że \(\displaystyle{ ctg a = \frac{ \sqrt{5} }{2}}\) i \(\displaystyle{ a (0^{o},90^{o})}\) oblicz pozostałe wartościfunkcji trygonometrycznych kąta a.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
obliczyć wartości funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ tg = \frac{2}{\sqrt{5}}}\)
\(\displaystyle{ tg = \frac{2\sqrt{5}}{5}}\)
\(\displaystyle{ ctg\alpha = \frac{\cos }{\sin }}\)
\(\displaystyle{ \frac{\cos }{\sin } = \frac{\sqrt{5}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos = \frac{\sqrt{5}}{2} \sin }\)
z jedynki trygonometrycznej wyliczysz cosinusa i sinusa kąta
wartości będą dodatnie (I ćwiartka)
\(\displaystyle{ tg = \frac{2\sqrt{5}}{5}}\)
\(\displaystyle{ ctg\alpha = \frac{\cos }{\sin }}\)
\(\displaystyle{ \frac{\cos }{\sin } = \frac{\sqrt{5}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos = \frac{\sqrt{5}}{2} \sin }\)
z jedynki trygonometrycznej wyliczysz cosinusa i sinusa kąta
wartości będą dodatnie (I ćwiartka)
-
- Użytkownik
- Posty: 179
- Rejestracja: 13 lis 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 11 razy
obliczyć wartości funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ ctg a = \frac{ \sqrt{5} }{2}}\)
\(\displaystyle{ tg a=\frac{1}{ctga}=\frac{1} {\frac {\sqrt{5}}{2}}=\frac{2}{\sqrt{5}}= \frac{2}{5}\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} tga=\frac{sina}{cosa} \\ sin^{2}a+cos^{2}a=1 \end{cases}}\)
wyliczasz z tego układu \(\displaystyle{ cosa}\) i \(\displaystyle{ sina}\)
\(\displaystyle{ tg a=\frac{1}{ctga}=\frac{1} {\frac {\sqrt{5}}{2}}=\frac{2}{\sqrt{5}}= \frac{2}{5}\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} tga=\frac{sina}{cosa} \\ sin^{2}a+cos^{2}a=1 \end{cases}}\)
wyliczasz z tego układu \(\displaystyle{ cosa}\) i \(\displaystyle{ sina}\)