oblicz wartość wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pixelka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 6 sty 2008, o 20:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 39 razy

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: pixelka »

Oblicz:

\(\displaystyle{ (2cos30^{o} + tg60^{o})^{2} - (4sin45^{o} + ctg45^{o})^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 6 sty 2008, o 20:56 przez pixelka, łącznie zmieniany 1 raz.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ (2cos30^{o} + tg60^{o})^{2} - (4sin45^{o} + ctg45^{o})^{2}=(2 \frac{\sqrt3}{2}+\sqrt3)^2-(4 \frac{\sqrt2}{2}+1)^2= \\ =(2\sqrt3)^2-(2\sqrt2+1)^2=12-(8+4\sqrt2+1)= 3-4\sqrt2}\)
ODPOWIEDZ