Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ewuśka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 16 lis 2007, o 21:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 4 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: ewuśka »

Rozwiąż równanie

\(\displaystyle{ \tg ^{2} \left( x+y \right) + \ctg ^{2} \left( x+y \right) = 1-2x-x^{2}}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: »

Wskazówka: pokaż, że lewa strona jest nie mniejsza niż \(\displaystyle{ 2}\), a lewa nie większa niż dwa - stąd obie strony muszą być równe \(\displaystyle{ 2}\). Da to nam stosowne warunki na \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\).

Pozdrawiam.
Qń.
ewuśka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 16 lis 2007, o 21:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 4 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: ewuśka »

Mogę spytać dlaczego lewa strona jest nie mniejsza niż 2?
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Wasilewski »

Bo \(\displaystyle{ \tg ^{2} \left( x+y \right) = \frac{1}{\ctg ^{2} \left( x+y \right) }}\)
Jeśli podstawimy: \(\displaystyle{ a = \tg ^{2} \left( x+y \right)}\) to wystarczy udowodnić nierówność:
\(\displaystyle{ a + \frac{1}{a} \geqslant 2}\)
ewuśka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 16 lis 2007, o 21:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 4 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: ewuśka »

wiem, że to nie korepetycje, ale ja nadal nie rozumiem czemu tak...

Dzięki za pomoc wcześniejszą:)!
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: *Kasia »

ewuśka pisze:wiem, że to nie korepetycje, ale ja nadal nie rozumiem czemu tak...
Nie rozumiesz samego podstawienia czy nierówności?

Nierówność:
\(\displaystyle{ a+\frac{1}{a}\geqslant 2}\) wynika z faktu, że \(\displaystyle{ \left( \sqrt{a}-\sqrt{\frac{1}{a}} \right) ^2\geqslant 0}\) dla \(\displaystyle{ a>0}\)
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: setch »

\(\displaystyle{ a+\frac1a q 2\\
a-2+\frac 1a q 0 \quad | \ a\\
a^2-2a+1 q 0\\
(a-1)^2 q 0 \bigwedge\limits_{a 0} a+\frac1a q 2}\)
ODPOWIEDZ