Sprawdż tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Sylwek3101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 31 gru 2007, o 13:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sieradz

Sprawdż tożsamość

Post autor: Sylwek3101 »

\(\displaystyle{ (1 + cos \mbox{}x )(1 - cos \mbox{}x )=sin ^{2} \mbox{}x}\)

\(\displaystyle{ (tg \mbox{}x + ctg \mbox{}x ) ^{2} = \frac{1}{sin ^{2} \mbox{}x cos ^{2} \mbox{}x }}\)

z góry dzięki
Ostatnio zmieniony 5 sty 2008, o 12:12 przez Sylwek3101, łącznie zmieniany 6 razy.
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

Sprawdż tożsamość

Post autor: Piotrek89 »

w pierwszym przykładzie zapewne po prawej stronie ma być \(\displaystyle{ \sin ^{2} x}\)



\(\displaystyle{ L=(1+\cos x)(1-\cos x)=1-\cos ^{2} x = \sin^{2}x+\cos ^{2}x - \cos ^{2} x = \sin ^{2}x=P}\)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Sprawdż tożsamość

Post autor: mmoonniiaa »

Sylwek3101 pisze: \(\displaystyle{ (tg \mbox{}x + ctg \mbox{}x ) ^{2} = \frac{1}{sin ^{2} \mbox{}x cos ^{2} \mbox{}x }}\)
\(\displaystyle{ L=tg^2x+2tgxctgx+ctg^2x= \frac{sin^2x}{cos^2x}+2+ \frac{cos^2x}{sin^2x}= \frac{sin^4x+2sin^2xcos^2x+cos^4x}{sin^2xcos^2x}= \frac{(sin^2x+cos^2x)^2}{sin^2xcos^2x}= \frac{1}{sin^2xcos^2x}=P}\)
ODPOWIEDZ