Zadanie wygląda tak:
\(\displaystyle{ sin^{4}\gamma - cos^{4\gamma}\gamma = \frac{1}{2}}\)
offtopic
//gdybym nie był programistą to bym się załamał przez LaTeX-a
Rozwiąż równanie
Rozwiąż równanie
tak... gdyby nie było, nie było by tego tematu
gdyby nie było, zastosował bym wzór skróconego mnożenia i jeśli się nie mylę było by to:
\(\displaystyle{ (sin^{1}\gamma - cos^{1}\gamma)*(sin^{1}\gamma + cos^{1}\gamma)*(sin^{2}\gamma + cos^{2}\gamma) = \frac{1}{2}}\)
gdyby nie było, zastosował bym wzór skróconego mnożenia i jeśli się nie mylę było by to:
\(\displaystyle{ (sin^{1}\gamma - cos^{1}\gamma)*(sin^{1}\gamma + cos^{1}\gamma)*(sin^{2}\gamma + cos^{2}\gamma) = \frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Rozwiąż równanie
No wtedy nawet szybciej:
\(\displaystyle{ (cos^2\gamma-sin^2\gamma)(sin^2\gamma+cos^2\gamma)=-\frac{1}{2}\\
cos2\gamma=-\frac{1}{2}\\}\)
I dalej idzie... Jednak jak tam jest w wykladniku tez \(\displaystyle{ \gamma}\) to lipa :/ Skad to zadanie?? POZDRO
\(\displaystyle{ (cos^2\gamma-sin^2\gamma)(sin^2\gamma+cos^2\gamma)=-\frac{1}{2}\\
cos2\gamma=-\frac{1}{2}\\}\)
I dalej idzie... Jednak jak tam jest w wykladniku tez \(\displaystyle{ \gamma}\) to lipa :/ Skad to zadanie?? POZDRO