Witam.
Nie miałem do czynienia z tymi funkcjami wcześniej i dlatego proszę o pomoć...
1. Obliczyć:
\(\displaystyle{ sin[\frac{1}{2}arcctg(-\frac{3}{4})]}\)
2. \(\displaystyle{ arcsin3x=arccos4x}\)
Dziękuję i pozdrawiam.
Funkcje cyklometryczne
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
Funkcje cyklometryczne
\(\displaystyle{ arcsin3x=arccos4x\iff arcsin3x=arcsin\sqrt{1-16x^2}\iff 3x=\sqrt{1-16x^2}\iff 9x^2=1-16x^2\iff 25(x^2-\frac{1}{25})=0\iff x=\frac{1}{5}\vee x=-\frac{1}{5}}\)
No jak widzimy pasuje tylko odpowiedz \(\displaystyle{ x=\frac{1}{5}}\)
No jak widzimy pasuje tylko odpowiedz \(\displaystyle{ x=\frac{1}{5}}\)