Tożsamości trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bakos3321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 18 paź 2007, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: daleko...
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 52 razy

Tożsamości trygonometryczne

Post autor: bakos3321 »

Witam.
Mam problem z poniższymi tożsamościami. Mógłby ktoś pomóc...?

Zad. Sprawdzić tożsamości:

1. \(\displaystyle{ sin^{2}(45^{o}+\alpha)-sin^{2}(30^{o}-\alpha)-sin15^{o}cos(15^{o}+2\alpha)=sin2\alpha}\)

2. \(\displaystyle{ tg(\frac{\Pi}{4}+\frac{\alpha}{2}) \frac{1-sin\alpha}{cos\alpha}=1}\)
ODPOWIEDZ