Witam,
Oto problematyczne zadanko:
Kąty \(\displaystyle{ \alpha}\)=90 i \(\displaystyle{ \beta}\)= 30 spełniają równość: 2sin\(\displaystyle{ \alpha}\) + 2sin\(\displaystyle{ \beta}\)=sin(\(\displaystyle{ \alpha+\beta}\)).
a)Jaką zależnością związana jest para kątów \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) z przdiału (0,90) spełniających tę równość?
b) Podaj dwa kąty \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) z przedziału (0,90) spełniające te nierówność.
Przepraszam za styl pytania i brak stopni przy kątach ale ze względu na natychmiastowość tego zadania (zadanie na wczoraj) musiałem się spieszyć.
Jak to w ogóle ugryźć?
Zależność kątów
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 10 lis 2007, o 18:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Zależność kątów
Przykro mi to stwierdzić, ale zadanie przepisane jest słowo w słowo z zadania. Do tego jest to pytanie z zestawu maturalnego (poziom rozszerzony) więc?