Witam.
Mam problem z tymi równaniami:
1. \(\displaystyle{ 2arc tg\frac{1}{2}-arc tgx=\frac{\Pi}{4}}\)
2. \(\displaystyle{ 2 arc sinx=arc sin\frac{10x}{13}}\)
3. Rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=arc tg\frac{2a}{1-a^{2}} (|a|}\)
Równania cyklometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Równania cyklometryczne
1. Dziedziną równania jest oczywiście \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\). Mamy równoważnie \(\displaystyle{ arctg x=2arctg\frac{1}{2}-\frac{\pi}{4}}\). Ponieważ prawa strona jest liczbą z przedziału \(\displaystyle{ (-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2})}\), (bo \(\displaystyle{ 0}\)
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Równania cyklometryczne
- tu podobie - najpierw wyznaczasz dziedzinę
D=
liczbą, która spełnia równanie jest x=0
[ Dodano: 2 Stycznia 2008, 10:19 ]
Chciałabym jeszcze dodać, że jeśli chodzi o dziedzinę - raczej ma ją funkcja a jeśli mowa o równaniu - mówi się o rozwiązaniu - to rozwiązanie mieśli się jednak w pewnym zbiorze stąd może takie odniesienie do dziedziny.
D=
liczbą, która spełnia równanie jest x=0
[ Dodano: 2 Stycznia 2008, 10:19 ]
Chciałabym jeszcze dodać, że jeśli chodzi o dziedzinę - raczej ma ją funkcja a jeśli mowa o równaniu - mówi się o rozwiązaniu - to rozwiązanie mieśli się jednak w pewnym zbiorze stąd może takie odniesienie do dziedziny.