Równania trygonometryczne w przedziałach

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
xtrust
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 20 kwie 2007, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

Równania trygonometryczne w przedziałach

Post autor: xtrust »

\(\displaystyle{ (sinx-1)cosx=0}\)
\(\displaystyle{ ctg \frac{x}{2}-tg \frac{x}{2}=2tg \frac{x}{2}}\)
\(\displaystyle{ sinxsin3x= \frac{1}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 2 sty 2008, o 21:52 przez xtrust, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Równania trygonometryczne w przedziałach

Post autor: JHN »

\(\displaystyle{ (sinx-1)cosx=0}\)
\(\displaystyle{ sinx-1=0\ \ cosx=0}\)
\(\displaystyle{ sinx=1\ \ cosx=0}\)
\(\displaystyle{ (x={\pi\over 2}+k2\pi\ \ x={\pi\over 2}+k\pi\ )\ k\in C}\)
\(\displaystyle{ x={\pi\over 2}+k\pi\ \ k\in C}\)
Pozdrawiam
xtrust
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 20 kwie 2007, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

Równania trygonometryczne w przedziałach

Post autor: xtrust »

dzieki , a pozostale ?:)
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Równania trygonometryczne w przedziałach

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ ctg \frac{x}{2}-tg \frac{x}{2}=2tg \frac{x}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1+\cos x}{\sin x} - \frac{1-\cos x}{\sin x} = 2 \frac{1 -\cos x}{\sin x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2\cos x}{\sin x}=\frac{2-2\cos x}{\sin x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2\cos x - 2 + 2 \cos x}{\sin x}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{4\cos x-2}{\sin x}=0}\)
\(\displaystyle{ \cos x -\frac{1}{2} = 0 \sin x 0}\)
\(\displaystyle{ \cos x = \frac{1}{2} \sin x 0}\)
\(\displaystyle{ \left( x = \frac{\pi}{3} + 2k\pi x = -\frac{\pi}{3} + 2k\pi \right) k C}\)
xtrust
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 20 kwie 2007, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

Równania trygonometryczne w przedziałach

Post autor: xtrust »

\(\displaystyle{ ctg \frac{x}{2} - tg \frac{x}{2}=2tgx \wedge x \in (-\pi;\pi>}\)
\(\displaystyle{ sinxsin3x= \frac{1}{2} \wedge x\in (-\pi; \frac{3}{2}\pi>}\)
ODPOWIEDZ