udowodnij że

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kwiatek29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 30 sie 2007, o 19:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 1 raz

udowodnij że

Post autor: Kwiatek29 »

\(\displaystyle{ \sqrt{3}ctg \frac{\pi}{9}-4cos \frac{\pi}{9}=1}\)
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

udowodnij że

Post autor: lukasz1804 »

Mamy równoważnie pokazać, że \(\displaystyle{ \sqrt{3}\cos\frac{\pi}{9}-4\sin\frac{\pi}{9}\cos\frac{\pi}{9}=\sin\frac{\pi}{9}}\), czyli że \(\displaystyle{ 2\sin\frac{2}{9}\pi=\sqrt{3}\cos\frac{\pi}{9}-\sin\frac{\pi}{9}}\).
Jednak
\(\displaystyle{ \sqrt{3}\cos\frac{\pi}{9}-\sin\frac{\pi}{9}=2(\frac{\sqrt{3}}{2}\cos\frac{\pi}{9}-\frac{1}{2}\sin\frac{\pi}{9})=2(\sin\frac{\pi}{3}\cos\frac{\pi}{9}-\cos\frac{\pi}{3}\sin\frac{\pi}{9})=2(\sin\frac{\pi}{3}-\frac{\pi}{9})=2\sin\frac{2}{9}\pi.}\)
Otrzymaliśmy zatem równość, którą należało wykazać.
ODPOWIEDZ