Dla czego taki wynik?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
gawcyk1986
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 183
Rejestracja: 16 lut 2007, o 13:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żyki
Podziękował: 51 razy

Dla czego taki wynik?

Post autor: gawcyk1986 »

Jak przekształcono poniższe wyrażenie że otrzymano taki wynik.
\(\displaystyle{ 2sin5xcos5x 5=5sin10x}\)
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Dla czego taki wynik?

Post autor: Sylwek »

Jest taka tożsamość: \(\displaystyle{ \sin (2 )=2 \sin \cos }\).

W Twoim przypadku \(\displaystyle{ \alpha=5x}\) i ładnie wszystko wychodzi
gawcyk1986
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 183
Rejestracja: 16 lut 2007, o 13:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żyki
Podziękował: 51 razy

Dla czego taki wynik?

Post autor: gawcyk1986 »

Mam jeszcze inne pytanie.
\(\displaystyle{ g(x)=50cos10x, skąd g(0)=50}\)

Jak to wychodzi 50. Mnie na kalkulatorze wychodzi 0. Jak się to oblicza poprawnie?
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

Dla czego taki wynik?

Post autor: Piotrek89 »

\(\displaystyle{ \cos 0^{\circ}=1}\)
ODPOWIEDZ