Ustalanie wartości kąta

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Marco Reven
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 13 wrz 2007, o 14:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nikąd
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 2 razy

Ustalanie wartości kąta

Post autor: Marco Reven »

\(\displaystyle{ ctg660^{\circ}=ctg(360^{\circ}\cdot2-60^{\circ})=-ctg60^{\circ}=-\frac{\sqrt{3}}{3}}\)czy dlatego, wynik jest ujemny bo kat leży w IV ćwiartce?

\(\displaystyle{ ctg420^{\circ}=ctg(360^{\circ} + 60^{\circ})=ctg60^{\circ}= \frac{\sqrt{3}}{3}}\) czy dlatego, wynik jest dodatni bo kat leży w I ćwiartce?
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Ustalanie wartości kąta

Post autor: Wasilewski »

Tak, a poza tym w pierwszym wynika też z tego, że cotangens jest funkcją nieparzystą. Czyli: \(\displaystyle{ ctg(-60^{o}) = -ctg(60^o})}\)
Ostatnio zmieniony 28 gru 2007, o 18:28 przez Wasilewski, łącznie zmieniany 1 raz.
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

Ustalanie wartości kąta

Post autor: natkoza »

dokładnie
Awatar użytkownika
Marco Reven
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 13 wrz 2007, o 14:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nikąd
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 2 razy

Ustalanie wartości kąta

Post autor: Marco Reven »

Dzięki
ODPOWIEDZ