nierownosc pól-trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

nierownosc pól-trygonometryczna

Post autor: dabros »

Rozwiązać nierówność
\(\displaystyle{ 2x^{4} qslant sin^{4}x+cos^{6}x-1}\)
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

nierownosc pól-trygonometryczna

Post autor: Sylwek »

\(\displaystyle{ P=\cos^6 x + (1- \cos^2 x)^2 - 1 = \ldots = \cos^2 x (\cos x - 1)(\cos x + 1) (\cos^2 x + 2)}\)

Zauważ, że w przedziale \(\displaystyle{ \langle -1, 1 \rangle}\) prawa strona zawsze przyjmuje wartości niedodatnie, podczas gdy lewa strona zawsze jest nieujemna. Rozpatrzmy więc jedyny możliwy przypadek dla \(\displaystyle{ x=0}\). Rzeczywiście, wychodzi \(\displaystyle{ 0 q 0}\). Jest to jedyna liczba spełniająca tą nierówność.

Odp: \(\displaystyle{ x=0}\).
ODPOWIEDZ