Udowodnij tożsamości 2

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Viper
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 24 mar 2005, o 13:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 24 razy

Udowodnij tożsamości 2

Post autor: Viper »

Udowodnij tożsamości:

\(\displaystyle{ \sqrt{1+sin\alpha}-\sqrt{1-sin\alpha}={2sin}\frac{\alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{1+sin\alpha}+\sqrt{1-sin\alpha}={2cos}\frac{\alpha}{2}}\)

Strasznie życie utrudniają te pierwiastki... Z góry dziękuję.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Udowodnij tożsamości 2

Post autor: florek177 »

pod pierwiastkiem zastosuj jedynkę trygonometryczną i \(\displaystyle{ sin(2\alpha)}\) i otrzymasz wzory skróconego mnożenia.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Udowodnij tożsamości 2

Post autor: Rogal »

Albo podnieś stronami do kwadratu...
Viper
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 24 mar 2005, o 13:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 24 razy

Udowodnij tożsamości 2

Post autor: Viper »

Podniosłem stronami do kwadratu. Dzięki wszystkim za pomoc .
ODPOWIEDZ