Rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kwiatek29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 30 sie 2007, o 19:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż równanie

Post autor: Kwiatek29 »

\(\displaystyle{ cos^4x - sin^4 x=sin4x}\)
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Calasilyar »

\(\displaystyle{ L=cos^{4}x-sin^{4}x=cos^{2}x-sin^{2}x=cos2x\\
\mbox{czyli:}\\
cos2x=sin4x\\
cos2x=2sin2xcos2x}\)

a dalej już powinno być bez problemów.
ODPOWIEDZ