Równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Równanie
Po podniesieniu do kwadratu:
\(\displaystyle{ cos^{2}x + 2sinxcosx + sin^{2}x = cos^{2}x-sin^{2}x}\)
\(\displaystyle{ 2sin^{2}x + 2sinxcosx = 0}\)
\(\displaystyle{ 2sinx(sinx + cosx) = 0}\)
\(\displaystyle{ 2sinx[sinx + sin(\frac{\pi}{2} - x)]=0}\)
\(\displaystyle{ 2sinx\cdot 2sin(\frac{\pi}{4})cos(x - \frac{\pi}{4})=0}\)
A z tego już łatwo rozwiązać.
\(\displaystyle{ cos^{2}x + 2sinxcosx + sin^{2}x = cos^{2}x-sin^{2}x}\)
\(\displaystyle{ 2sin^{2}x + 2sinxcosx = 0}\)
\(\displaystyle{ 2sinx(sinx + cosx) = 0}\)
\(\displaystyle{ 2sinx[sinx + sin(\frac{\pi}{2} - x)]=0}\)
\(\displaystyle{ 2sinx\cdot 2sin(\frac{\pi}{4})cos(x - \frac{\pi}{4})=0}\)
A z tego już łatwo rozwiązać.