równanie 3x

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kofeinka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 14 gru 2007, o 22:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wwa
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 2 razy

równanie 3x

Post autor: Kofeinka »

Mam równanie: \(\displaystyle{ \sqrt{3} cos3x - sin3x = 0}\) Jak to można rozwiązać bez wzorów na funkcje potrojonego kąta? ( chyba, że się nie da, to przy okazji jak można te wzory wyprowadzić ) ?
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

równanie 3x

Post autor: Dargi »

Niech \(\displaystyle{ t=3x}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}cost=sint\iff tgt=\sqrt{3}}\)
Dalej sobie poradzisz :]
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

równanie 3x

Post autor: Wasilewski »

\(\displaystyle{ 2\cdot(\frac{\sqrt{3}}{2} cos3x - \frac{1}{2} sin3x) = 2(sin\frac{\pi}{3} cos3x - cos\frac{\pi}{3} sin3x) = 2sin(\frac{\pi}{3} - 3x) = 0}\)
Kofeinka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 14 gru 2007, o 22:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wwa
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 2 razy

równanie 3x

Post autor: Kofeinka »

czy \(\displaystyle{ x= \frac{2\pi}{9} + \frac{n\pi}{3}}\) bo nie mam odpowiedzi do tego zadania...

bo doprowadziłam to do postaci \(\displaystyle{ cos(3x- \frac{\pi}{6})}\)
Ostatnio zmieniony 18 gru 2007, o 18:38 przez Kofeinka, łącznie zmieniany 1 raz.
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

równanie 3x

Post autor: Wasilewski »

Według mnie:
\(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{9} + \frac{k\pi}{3},\ gdzie\ k\in C}\)
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

równanie 3x

Post autor: Dargi »

Z mojego wynika że:
\(\displaystyle{ t=\frac{\pi}{3}+k\pi\iff 3x=\frac{\pi}{3}+k\pi\iff x=\frac{\pi}{9}+k\frac{\pi}{3}}\)
ODPOWIEDZ