\(\displaystyle{ tg^{4}x-4tg^{2}x+3=0}\)
jak to rozwiązać? W odpowiedziach jest mowa min. o \(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{4} + k\pi k C}\) . I nie potrafię dojść tego rozwiązania.
równanie z tg
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
równanie z tg
Ustal najpierw dziedzine a pozniej poprostu tak:
\(\displaystyle{ tg^2x=t\\
t^2-4t+3=0\\
\Delta_t=2^2\\
t_1=1\ \ t_2=3\\
tg^2x=1\quad \quad tg^2x=3\\
|tgx|=1\quad\vee\quad |tgx|=\sqrt{3}\\
tgx=1\ \ \ \ tgx=-1\ \ \ \ tgx=\sqrt{3}\ \ \ \ tgx=-\sqrt{3}\\
...}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ tg^2x=t\\
t^2-4t+3=0\\
\Delta_t=2^2\\
t_1=1\ \ t_2=3\\
tg^2x=1\quad \quad tg^2x=3\\
|tgx|=1\quad\vee\quad |tgx|=\sqrt{3}\\
tgx=1\ \ \ \ tgx=-1\ \ \ \ tgx=\sqrt{3}\ \ \ \ tgx=-\sqrt{3}\\
...}\)
POZDRO