tożsamosc

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
południowalolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 23 razy

tożsamosc

Post autor: południowalolka »

Sprawdź tozsamosc:
\(\displaystyle{ \frac{tga}{tg2a-tga}=cos2a}\)
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

tożsamosc

Post autor: Sylwek »

\(\displaystyle{ \mbox{tg } (2 x) = \frac{2 \mbox{tg } x}{1 - \mbox{tg }^2 x} \\ ft.\cos (2 x) = 2\cos^2x - 1 \right. \\ \mbox{tg } x = \frac{\sin x}{\cos x}}\)

Korzystając z powyższych wzorów otrzymałem, że to jest tożsamość , spróbuj
ODPOWIEDZ