suma sinusów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
damalu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 19:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: :)
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 6 razy

suma sinusów

Post autor: damalu »

Mam równanie \(\displaystyle{ sin x +sin3x+sin5x=0}\) doszłam do postaci \(\displaystyle{ 2sin4xcosx + sinx =0}\) i nie mam pojęcia co z tym dalej ? Chyba, że wogóle powinnam od początku nie korzystać z wzorów na sume funkcji....
Pozdrawiam i proszę o podpowiedź
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

suma sinusów

Post autor: Piotrek89 »

\(\displaystyle{ \sin 5x+ \sin x = 2\sin 3x \cos 2x}\)

\(\displaystyle{ 2\sin 3x \cos 2x + \sin 3x=0}\)
\(\displaystyle{ \sin 3x(2\cos 2x + 1)=0}\)

...
damalu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 19:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: :)
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 6 razy

suma sinusów

Post autor: damalu »

czyli \(\displaystyle{ (x= \frac{n\pi}{3} x= \frac{\pi}{3} + n\pi x= \frac{2\pi}{3} +n\pi ) n C}\) , tak?
ODPOWIEDZ