równanie sin(3x)cos(3x)=sin(2x)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
stoi czi

równanie sin(3x)cos(3x)=sin(2x)

Post autor: stoi czi »

jak to zrobić? mam znaleźć największy i najmniejszy pierwiastek w dziedzinie (0; pi)
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

równanie sin(3x)cos(3x)=sin(2x)

Post autor: Tomasz Rużycki »

Rozwiń sobie obie strony równania z sinusa/cosinusa podwojonego/potrojonego kąta, po czym wziąć się za przekształcenia...

\(\displaystyle{ \sin 2x=2\sin x\cos x}\)
\(\displaystyle{ \sin 3x=3\sin x-4\sin^3x}\)
\(\displaystyle{ \cos 3x=4\cos^3 x-3\cos x}\)


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

równanie sin(3x)cos(3x)=sin(2x)

Post autor: florek177 »

chyba z treścią coś nie tak bo najmniejszy to 0, .... ( 5 innych )..., największy pi.
ODPOWIEDZ