Dalszy ciąg problemów trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
gawcyk1986
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 183
Rejestracja: 16 lut 2007, o 13:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żyki
Podziękował: 51 razy

Dalszy ciąg problemów trygonometrycznych

Post autor: gawcyk1986 »

Końcowy wynik pewnego równania jest następujący.

\(\displaystyle{ 2 ^{4sin ^{2} x} =2 2 ^{4sin ^{2} x} =8}\)
Teraz z pierwszego:
\(\displaystyle{ sinx= \frac{1}{2} sinx=- \frac{1}{2}}\)

Z drugiego:
\(\displaystyle{ sinx= \frac{ \sqrt{3} }{2} sinx=- \frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kolejno mam zapisane coś takiego:
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{6} +2k \pi x= -\frac{\pi}{6} +2k \pi x= \frac{5\pi}{6} +2k \pi x= -\frac{5\pi}{6} +2k \pi}\)

Na samym końcu zadania ostatecznie:
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{3} +2k}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{2\pi}{3} +2k}\)
\(\displaystyle{ x=- \frac{\pi}{3} +2k}\)
\(\displaystyle{ x=- \frac{2\pi}{3} +2k}\)

Moje pytanie jest następujące. Skąd wzięło się to wszystko co znajduje się pod wężykiem koloru czerwonego. Proszę o w miarę łatwe wytłumaczenie gdyż z trygonometrii jestem noga.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2007, o 17:38 przez gawcyk1986, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ