trójkątna zagadka z trygonometrią
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 9 lis 2005, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 3 razy
trójkątna zagadka z trygonometrią
Oblicz dokładną wartość \(\displaystyle{ sin 75^{o}}\) i \(\displaystyle{ sin 15^{o}}\)
Z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 13 gru 2007, o 19:40 przez hakero, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
trójkątna zagadka z trygonometrią
Po pierwsze, u góry strony masz instrukcję \(\displaystyle{ \LaTeX}\), zachęcam Cię do zapoznania się z nią, bo Twój zapis na prawdę odstrasza...
Jak nie wiesz jak rozwiązać takie zadanie, to poszukaj na Wikipedii hasła "Tożsamości trygonometryczne":
\(\displaystyle{ \sin 75^{\circ}=\sin (45+30)^{\circ}=\sin 45^{\circ} \cos 30^{\circ} + \sin 30^{\circ} \cos 45^{\circ}=\ldots=\frac{\sqrt{6}+\sqrt{2}}{4}}\)
\(\displaystyle{ \sin 15^{\circ}=\sin (45-30)^{\circ}=\sin 45^{\circ} \cos 30^{\circ} - \sin 30^{\circ} \cos 45^{\circ}=\ldots=\frac{\sqrt{6}-\sqrt{2}}{4}}\)
Jak nie wiesz jak rozwiązać takie zadanie, to poszukaj na Wikipedii hasła "Tożsamości trygonometryczne":
\(\displaystyle{ \sin 75^{\circ}=\sin (45+30)^{\circ}=\sin 45^{\circ} \cos 30^{\circ} + \sin 30^{\circ} \cos 45^{\circ}=\ldots=\frac{\sqrt{6}+\sqrt{2}}{4}}\)
\(\displaystyle{ \sin 15^{\circ}=\sin (45-30)^{\circ}=\sin 45^{\circ} \cos 30^{\circ} - \sin 30^{\circ} \cos 45^{\circ}=\ldots=\frac{\sqrt{6}-\sqrt{2}}{4}}\)
Ostatnio zmieniony 13 gru 2007, o 19:55 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 9 lis 2005, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 3 razy
trójkątna zagadka z trygonometrią
Wygląd zadania poprawiony. Użyłem LaTeXa:) Proszę o pomoc, bo nadal nie wiem jak rozwiązać zadanieSylwek pisze:Po pierwsze, u góry strony masz instrukcję \(\displaystyle{ \LaTeX}\), zachęcam Cię do zapoznania się z nią, bo Twój zapis na prawdę odstrasza...
Jak nie wiesz jak rozwiązać takie zadanie, to poszukaj na Wikipedii hasła "Tożsamości trygonometryczne":
\(\displaystyle{ \sin 75^{\circ}=\sin (45+30)^{\circ}=\sin 45^{\circ} \cos 30^{\circ} + \sin 30^{\circ} \cos 45^{\circ}=\ldots=\frac{\sqrt{6}+\sqrt{2}}{4}}\)
\(\displaystyle{ \sin 15^{\circ}=\sin (45-30)^{\circ}=\sin 45^{\circ} \cos 30^{\circ} - \sin 30^{\circ} \cos 45^{\circ}=\ldots=\frac{\sqrt{6}-\sqrt{2}}{4}}\)
Ostatnio zmieniony 13 gru 2007, o 19:56 przez hakero, łącznie zmieniany 1 raz.