czy ktos moglby mi pomoc? w ogole nie rozumiem obliczania cosinusa dla wartosci ujemnych...
\(\displaystyle{ \cos x = -\frac{1}{2}}\) lub \(\displaystyle{ \cos x = -\frac{{\sqrt3}}{2}}\)
wyczytalem, ze trzeba korzystac ze wzorow redukcyjnych, ale jak, o co w tym chodzi, czemu np. w przykladzie nr. 1 wychodzi \(\displaystyle{ x = \frac{2}{3}\pi}\) i \(\displaystyle{ x = \frac{4}{3}\pi}\)?
czy ktos moglby to jakos jasno wytlumaczyc? w internecie nic nie moge wyczytac.
równania/nierówności dla wartości ujemnych
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
równania/nierówności dla wartości ujemnych
\(\displaystyle{ \cos (\pi-x)=-\cos x}\)
więc \(\displaystyle{ \cos x=-a\iff -\cos x=a\iff \cos(\pi-x)=a}\)
np. \(\displaystyle{ \cos x=-\frac{1}{2}\iff -\cos x=\frac{1}{2}\iff \cos (\pi-x)=\frac{1}{2}\iff \pi-x=\frac{\pi}{3}}\)
+ oczywiście okresy, serie i inne pierdoły
więc \(\displaystyle{ \cos x=-a\iff -\cos x=a\iff \cos(\pi-x)=a}\)
np. \(\displaystyle{ \cos x=-\frac{1}{2}\iff -\cos x=\frac{1}{2}\iff \cos (\pi-x)=\frac{1}{2}\iff \pi-x=\frac{\pi}{3}}\)
+ oczywiście okresy, serie i inne pierdoły