Równanie
\(\displaystyle{ 2sinx cosx= \sqrt{2}+ tg^{2}x}\)
Z góry dziękuję za pomoc
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 8 gru 2007, o 12:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ełk
- Podziękował: 21 razy
Równanie trygonometryczne
Spróbuj zapisać
\(\displaystyle{ 2sinxcosx}\) jako \(\displaystyle{ sin2x}\)
Później korzystając ze wzorów na funkcje podwojonego kąta będziesz miała
\(\displaystyle{ sin2x = \frac{2tgx}{1+tg^2x}}\)
I później wszystko na jedną stronę, wspólny mianownik, zmienna pomocnicza itp. Powinno wyjść.
\(\displaystyle{ 2sinxcosx}\) jako \(\displaystyle{ sin2x}\)
Później korzystając ze wzorów na funkcje podwojonego kąta będziesz miała
\(\displaystyle{ sin2x = \frac{2tgx}{1+tg^2x}}\)
I później wszystko na jedną stronę, wspólny mianownik, zmienna pomocnicza itp. Powinno wyjść.