Wiedząc, że [text]cos 36^{o}=frac{1+sqrt{5}}{3}[/latex] oblicz \(\displaystyle{ sin 54^{o}}\), \(\displaystyle{ sin 36^{o}}\)
Jak to powinienem obliczyć ? Z góry dziekuje za pomoc:)
Trygonometryczna zagadka
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
Trygonometryczna zagadka
\(\displaystyle{ sin^2x=1-cos^2x}\)
Więc nie powinno być problemu z obliczeniem tego.
\(\displaystyle{ cos36^{\circ}=sin54^{\circ}}\)
Więc nie powinno być problemu z obliczeniem tego.
\(\displaystyle{ cos36^{\circ}=sin54^{\circ}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 9 lis 2005, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 3 razy
Trygonometryczna zagadka
W takim razie jaka powina być wartość \(\displaystyle{ sin 36^{o}}\) ?sztuczne zęby pisze:\(\displaystyle{ sin^2x=1-cos^2x}\)
Więc nie powinno być problemu z obliczeniem tego.
\(\displaystyle{ cos36^{\circ}=sin54^{\circ}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Trygonometryczna zagadka
skorzystaj ze wzoru:
\(\displaystyle{ sin^236^o+cos^236^o=1}\)
\(\displaystyle{ cos36^o}\) jets znany, więc nie powinno być problemu
\(\displaystyle{ sin^236^o+cos^236^o=1}\)
\(\displaystyle{ cos36^o}\) jets znany, więc nie powinno być problemu