TOżSAMOść

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Ziutka25
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 11 gru 2006, o 15:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Chodzież

TOżSAMOść

Post autor: Ziutka25 »

Uzasadnij tożsamość

\(\displaystyle{ tg\infty\cdot \frac{ctg\infty}{1-sin^2\infty}}\) = \(\displaystyle{ tg^2\infty + 1}\)
soundluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 11 gru 2007, o 18:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BP
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

TOżSAMOść

Post autor: soundluk »

\(\displaystyle{ L= \frac{1}{1-sin^{2} } = \frac{1}{cos^{2} } = \frac{sin^{2} +cos^{2} }{cos^{2} } = \frac{sin^{2} }{cos^{2} } +1=tg^{2} +1 =P}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

TOżSAMOść

Post autor: Lorek »

Fajnie, problem, w tym, że żadna z występujących tu wartości związanych z funkcjami tryg. nie istnieje
ODPOWIEDZ