Oblicz wartość wyrażenia. Funkcje trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kazz100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 kwie 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysliborz

Oblicz wartość wyrażenia. Funkcje trygonometryczne

Post autor: kazz100 »

Mam takie zadanko. Czy ktoś mógłby mi pomóc i je rozwiązać? Mam na jutro do szkoły, a mi coś nie wychodzi
Z góry dziękuje

\(\displaystyle{ \frac{2\sin{150^o}+\cos{405^o}}{\tan{225^o}-\cos{120^o}}=}\)

REGULAMIN - Zlodiej

Jeszcze raz, a będzie ostrzeżenie.
Chodzi mi o pisanie nieregulaminowych postów, w nieodpowiednich działach, z nieczytelnym zapisem i poważnymi błędami ortograficznymi.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Oblicz wartość wyrażenia. Funkcje trygonometryczne

Post autor: Zlodiej »

\(\displaystyle{ \frac{2\sin{150^o}+\cos{405^o}}{\tan{225^o}-\cos{120^o}}=\frac{2\sin{(180^o-30^o)}+\cos{(360^o+45^o)}}{\tan{(180^o+45^o)}-\cos{(90^o+30^o)}}=\frac{2\sin{30^o}+\cos{45^o}}{\tan{45^o}+\sin{30^o}}}\)

Wystarczy podstawić ...
ODPOWIEDZ