Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 11 gru 2007, o 18:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \frac{sin3x}{cos x}=ctgx - tgx}\)
Ostatnio zmieniony 11 gru 2007, o 20:14 przez 0202122piotras, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ x \frac{k\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin3x = \frac{cos^{2}x}{sinx} - sinx}\)
\(\displaystyle{ sin3x = \frac{cos^{2}x - sin^{2}x}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ sin3x = \frac{cos2x}{sinx}}\) i coś może wyjdzie.
\(\displaystyle{ sin3x = \frac{cos^{2}x}{sinx} - sinx}\)
\(\displaystyle{ sin3x = \frac{cos^{2}x - sin^{2}x}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ sin3x = \frac{cos2x}{sinx}}\) i coś może wyjdzie.
Równanie trygonometryczne
Mi wychodzi
\(\displaystyle{ \sin x=\frac{1}{2} \sin x=-\frac{1}{2} \sin x=1 \sin x=-1}\)
Może ktoś sprawdzić czy to jest dobrze?
\(\displaystyle{ \sin x=\frac{1}{2} \sin x=-\frac{1}{2} \sin x=1 \sin x=-1}\)
Może ktoś sprawdzić czy to jest dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Równanie trygonometryczne
Dwa ostatnie wyniki na pewno nie, bo nie należą do dziedziny, natomiast dwa pierwsze są dobre.
Równanie trygonometryczne
Tak ostatnie dwa odrzuciłem przy wyniku końcowym, ale na maturze czasem za rozpisanie alternatywy i odrzucenie wyników liczony jest punkt