Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych wiedząc, że \(\displaystyle{ tg = \frac{7}{24}}\) oraz \(\displaystyle{ 180^{\circ} < < 270^{\circ}}\)
Pora nauczyć się właściwego zapisu i nazewnictwa tematów.
Następnym razem kosz.
Instrukcja LaTeX-a - wpisywanie wyrażeń matematycznych
Szemek
oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych
oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych
Ostatnio zmieniony 10 gru 2007, o 19:38 przez Ziutka25, łącznie zmieniany 1 raz.
- fanch
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 82 razy
oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ tg=\frac{y}{x} , ctg=\frac{x}{y} , sin=\frac{y}{r} , cos=\frac{x}{r}}\)
\(\displaystyle{ r=\sqrt{x^2+y^2}}\)
alfa nalezy do 3 cwiarki, czyli x i y ujemne.
\(\displaystyle{ r=\sqrt{x^2+y^2}}\)
alfa nalezy do 3 cwiarki, czyli x i y ujemne.