Funkcja y=|sinx| oraz y=sin|x|

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
TheNatoorat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 8 wrz 2007, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 7 razy

Funkcja y=|sinx| oraz y=sin|x|

Post autor: TheNatoorat »

witam. chciałbym narysowac te dwie funkcje, jednak nie do konca wiem jak je narysowac... wydaje mi sie, ze jedna z nich bedzie przyjmowac tylko wartosci dodatnie i bedzie przebiegac z okresem równym PI
Awatar użytkownika
fanch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 82 razy

Funkcja y=|sinx| oraz y=sin|x|

Post autor: fanch »

dobrze Ci sie wydaje, i to bedzie funkcja |sinx|, czyli ogólnie:
1 .|f(x)| to symetria względem osi OY - to co jest pod nią odbijasz symetrycznie.
2. f(|x|) to symetria względem osi OX - to co jest po prawej stronie osi OX odbijasz symetrycznie na lewą
TheNatoorat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 8 wrz 2007, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 7 razy

Funkcja y=|sinx| oraz y=sin|x|

Post autor: TheNatoorat »

juz sobie przypomnialem... a tak z ciekawosci, czy odbicie i symetria to jest to samo (bo z twojej odpowiedzi tak wynika)? symetria wzgledem osi ox jest wtedy, gdy funkcja przyjmuje wartosci przeciwne... odbicie zas nie "odwraca" calkowicie funkcji, tylko zmienia wartosci ujemne na dodatnie (lub odwrotnie chyba)
Awatar użytkownika
fanch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 82 razy

Funkcja y=|sinx| oraz y=sin|x|

Post autor: fanch »

hmm no chodzi mi o to ze symetrycznie odbijasz tyle ze w przypadku |f(x)| to co jest na dole przenosisz na góre, a na dole juz nie ma nic, a w przypadku f(|x|) odbijasz symetrycznie, ale po prawej stronie osi oy pozostaje wykres nie zmieniony
ODPOWIEDZ