Oblicz długość promienia równoleżnika...
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 22 paź 2007, o 13:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 9 razy
Oblicz długość promienia równoleżnika...
Załóżmy, że Ziemia jest kulą o promieniu długości 6370 km. Oblicz długość promienia równoleżnika, na którym leży Oslo, jeśli jego szerokość geograficzna wynosi \(\displaystyle{ 59^o 56' N}\).
Ostatnio zmieniony 9 gru 2007, o 15:52 przez zuzu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 133
- Rejestracja: 1 gru 2007, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: TM
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 15 razy
Oblicz długość promienia równoleżnika...
Najpierw należy narysować trójkąt prostokątny którego jedną przyprostokątną będzie odległość od środka ziemi do centrum równoleżnika (oznaczmy jako \(\displaystyle{ x}\)), drugą przyprostokątną będzie promień tego równoleżnika (oznaczmy \(\displaystyle{ R}\)),a przeciwprostokątną będzie promień Ziemi (oznaczmy \(\displaystyle{ y}\)).
żeby wyliczyć \(\displaystyle{ x}\)wystarczy ułożyć wzór:
\(\displaystyle{ \sin 59 ^{o} 56' = \frac{x}{y}}\)
Po podstawieniu wyjdzie że \(\displaystyle{ x=5511}\)
I teraz z Pitagorasa liczymy \(\displaystyle{ R ^{2}+x ^{2}=y ^{2}}\)
Więc wynik powinien wyjść \(\displaystyle{ R=3195}\)
żeby wyliczyć \(\displaystyle{ x}\)wystarczy ułożyć wzór:
\(\displaystyle{ \sin 59 ^{o} 56' = \frac{x}{y}}\)
Po podstawieniu wyjdzie że \(\displaystyle{ x=5511}\)
I teraz z Pitagorasa liczymy \(\displaystyle{ R ^{2}+x ^{2}=y ^{2}}\)
Więc wynik powinien wyjść \(\displaystyle{ R=3195}\)