Przedstawienie w postaci iloczynu, wiedząc że

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dawido000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 278
Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Przedstawienie w postaci iloczynu, wiedząc że

Post autor: dawido000 »

Przedstaw dane wyrażenie w postaci iloczynu wiedząc, że \(\displaystyle{ \alpha+\beta+\gamma=\pi}\):
\(\displaystyle{ sin\alpha+sin\beta+sin\gamma}\).
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Przedstawienie w postaci iloczynu, wiedząc że

Post autor: JankoS »

\(\displaystyle{ \gamma=\pi-(\alpha+\beta)\\sin\alpha+sin\beta+sin(\pi-(\alpha+\beta))=\\=2sin\frac{\alpha+\beta}{2}cos\frac{\alpha-\beta}{2}+sin(\alpha+\beta=\\2sin\frac{\alpha+\beta}{2}cos\frac{\alpha-\beta}{2}+2sin\frac{\alpha+\beta}{2}cos\frac{\alpha+\beta}{2}=\\=2sin\frac{\alpha+\beta}{2}(cos\frac{\alpha-\beta}{2}+cos\frac{\alpha+\beta}{2})=\\=2sin\frac{\alpha+\beta}{2} 2cos\frac{\frac{\alpha-\beta}{2}+\frac{\alpha+\beta}{2}}{2}cos\frac{\frac{\alpha-\beta}{2}-\frac{\alpha+\beta}{2}}{2}=4...}\)
i dalej samemu
ODPOWIEDZ