Rownania trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Cahir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 7 kwie 2007, o 12:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: skądinąd
Pomógł: 7 razy

Rownania trygonometryczne

Post autor: Cahir »

Witam!.
Prosze o wskazowki do tych 2 zadan, nie bardzo ogarniam jakby sie za to zabrac:

1. Wiedzac, ze \(\displaystyle{ sin \beta = \frac{1}{5} sin(2 + \beta)}\) wykaz, ze \(\displaystyle{ tg( + \beta) = \frac{3}{2} tg\alpha}\)

2. Wiedzac, ze \(\displaystyle{ cosx + cosy = a}\) oraz \(\displaystyle{ sinx + siny = b}\) oblicz \(\displaystyle{ cos(x+y)}\) i \(\displaystyle{ sin(x+y)}\).

W tym pierwszym ogolnie nie za bardzo chce mi sie cos ladnego wyznaczyc. W drugim w sumie to samo - probowalem cos wyznaczac z tych pierwszych rownan / mnozyc je stronami ale nic ciekawego. Z gory dzieki za pomoc.

Co do 2 przykladu - podnioslem sobie oba rownania do kwadratu a nastepnie dodalem stronami - otrzymalem \(\displaystyle{ 2 + 2sinxsiny + 2cosxcosy = a^{2} + b^{2}}\) co tez mnie za bardzo nie urzadza, bo z tego da sie ladnie wyznaczyc \(\displaystyle{ cos(x-y)}\) a ja potrzebuje \(\displaystyle{ cos (x+y)}\)
ODPOWIEDZ