Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 20 maja 2007, o 11:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 13 razy
Równanie trygonometryczne
Rozwiąż równanie: \(\displaystyle{ sinx+sin2x+sin3x=4cosxcos \frac{x}{2}cos \frac{3x}{2}}\)
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Równanie trygonometryczne
wskazówka:
prawą stronę równania rozpisz:
\(\displaystyle{ 4\cos x \cos \frac{x}{2} \cos \frac{3x}{2} = 2\cos x (\cos x + \cos 2x)}\)
a lewą stronę ze wzoru na sumę sinusów:
\(\displaystyle{ \sin x + \sin 3x + \sin 2x = 2\sin 2x \cos x + \sin 2x = \sin 2x(2\cos x +1)}\)
prawą stronę równania rozpisz:
\(\displaystyle{ 4\cos x \cos \frac{x}{2} \cos \frac{3x}{2} = 2\cos x (\cos x + \cos 2x)}\)
a lewą stronę ze wzoru na sumę sinusów:
\(\displaystyle{ \sin x + \sin 3x + \sin 2x = 2\sin 2x \cos x + \sin 2x = \sin 2x(2\cos x +1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 20 maja 2007, o 11:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 13 razy
Równanie trygonometryczne
A czy tam gdzie rozpisałeś prawą stronę to drugi cosinós w nawiasie nie powienien wyglądać tak: cos3x??
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \cos x + \cos 3x = 2\cos 2x \cos x 2\cos \frac{x}{2} \cos \frac{3x}{2}}\)