Wyrażenie w postaci iloczynu.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dawido000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 278
Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Wyrażenie w postaci iloczynu.

Post autor: dawido000 »

Przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu:
\(\displaystyle{ \sqrt{2}+2cos\alpha}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Wyrażenie w postaci iloczynu.

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ =2(\frac{\sqrt{2}}{2}+\cos )=2(\cos\frac{\pi}{4}+\cos )=4\cos ft(\frac{\pi}{8}+\frac{\alpha}{2}\right)\cos ft(\frac{\pi}{8}-\frac{\alpha}{2}\right)}\)
ODPOWIEDZ