Zbadać czy liczba jest okresem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
boras1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 8 gru 2007, o 12:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ełk
Podziękował: 21 razy

Zbadać czy liczba jest okresem

Post autor: boras1988 »

Zbadaj z wykorzystaniem definicji czy liczba t jest okresem funkcji f

f(x) = sin2x, t=pi
Ostatnio zmieniony 1 sty 1970, o 01:00 przez boras1988, łącznie zmieniany 1 raz.
mateusz200414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kartuzy
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

Zbadać czy liczba jest okresem

Post autor: mateusz200414 »

\(\displaystyle{ sin2x=sin(2x+T)=sin2(x+\frac{T}{2})=sin2(x+t')}\), gdzie \(\displaystyle{ T=2 \pi}\) gdzie, \(\displaystyle{ t'= \pi}\)
boras1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 8 gru 2007, o 12:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ełk
Podziękował: 21 razy

Zbadać czy liczba jest okresem

Post autor: boras1988 »

hehe nono mógłbyś trochę jaśniej ?
ODPOWIEDZ