Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ sinx}\) \(\displaystyle{ +}\) \(\displaystyle{ cosx}\) \(\displaystyle{ =}\) \(\displaystyle{ \frac{1}{sinx}}\)
Równanie
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Równanie
\(\displaystyle{ \frac{\sin^{2}x + \sin x \cos x -1}{\sin x}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin^{2}x + \sin x \cos x -(\sin^{2}x+\cos^{2}x)}{\sin x}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{\cos x(\sin x - \cos x)}{\sin x}=0}\)
\(\displaystyle{ \cos x =0 \sin x = \cos x}\)
Nie zapomnij o dziedzinie.
\(\displaystyle{ \frac{\sin^{2}x + \sin x \cos x -(\sin^{2}x+\cos^{2}x)}{\sin x}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{\cos x(\sin x - \cos x)}{\sin x}=0}\)
\(\displaystyle{ \cos x =0 \sin x = \cos x}\)
Nie zapomnij o dziedzinie.
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Równanie
\(\displaystyle{ (\frac{\sin^{2}x + \sin x \cos x -1}{\sin x}=0 ) \iff (sinx+cosx-\frac{1}{sinx}=0) \iff (sinx + cosx = \frac{1}{sinx})}\)