Witam, mam kolejny problem
Jest dana funkcja
\(\displaystyle{ y=\frac{-5x+\sin 2x}{ \cot x \cos x}}\)
Nalezy wykazac ze jej wykres jest symetryczny wzgledem osi y
Symetrycznosc wzgledem osi y
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Symetrycznosc wzgledem osi y
Dziedziną D funkcji jest zbiór \(\displaystyle{ R-{ \frac{\pi}{2}+k \frac{\pi}{2}; k\in C}\)
Dziedzina ta spełnia warunek: \(\displaystyle{ x\in D -x\in D}\)
Uzasadnij, że y(-x)=y(x) (co jest łatwe). Oznacza to wówczas, że funkcja jest parzysta, a to oznacza, że jest symetryczna względem OY.
Dziedzina ta spełnia warunek: \(\displaystyle{ x\in D -x\in D}\)
Uzasadnij, że y(-x)=y(x) (co jest łatwe). Oznacza to wówczas, że funkcja jest parzysta, a to oznacza, że jest symetryczna względem OY.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 2 gru 2007, o 11:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 4 razy
Symetrycznosc wzgledem osi y
:-/ Kazde zagadnienie jest latwe, gdy zna sie na nie rozwiaznie
Mimo to nie wiem za bardzo jak to udowodnic
Mimo to nie wiem za bardzo jak to udowodnic
- Poodzian
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 62 razy
Symetrycznosc wzgledem osi y
Dzisiaj właśnie myślałem nad podobnym zadaniem
Dałem dokładnie to samo założenie, co wb
Zgodnie z nim tworzysz równanie
\(\displaystyle{ \frac{-5x+\sin 2x}{ \cot x \cos x}=\frac{5x+ \sin (-2x)}{ \cot (-x) \cos (-x)}}\)
Teraz tylko dążysz do uzyskania tych samych wyrażeń po obu stronach znaku równości...
Na wstępie wiemy, że:
\(\displaystyle{ \cos x=\cos (-x)}\)
\(\displaystyle{ \cot (-x)=-\cot x}\), więc:
\(\displaystyle{ \frac{-5x+\sin 2x}{ \cot x \cos x}=\frac{5x+ \sin (-2x)}{-\cot x \cos x}}\), a to daje:
\(\displaystyle{ -5x+\sin 2x=-5x- \sin (-2x)}\), zaś ostatecznie:
\(\displaystyle{ -5x+\sin 2x=-5x+\sin 2x}\)
Dałem dokładnie to samo założenie, co wb
Zgodnie z nim tworzysz równanie
\(\displaystyle{ \frac{-5x+\sin 2x}{ \cot x \cos x}=\frac{5x+ \sin (-2x)}{ \cot (-x) \cos (-x)}}\)
Teraz tylko dążysz do uzyskania tych samych wyrażeń po obu stronach znaku równości...
Na wstępie wiemy, że:
\(\displaystyle{ \cos x=\cos (-x)}\)
\(\displaystyle{ \cot (-x)=-\cot x}\), więc:
\(\displaystyle{ \frac{-5x+\sin 2x}{ \cot x \cos x}=\frac{5x+ \sin (-2x)}{-\cot x \cos x}}\), a to daje:
\(\displaystyle{ -5x+\sin 2x=-5x- \sin (-2x)}\), zaś ostatecznie:
\(\displaystyle{ -5x+\sin 2x=-5x+\sin 2x}\)
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
Symetrycznosc wzgledem osi y
tu chodziło pewnie o \(\displaystyle{ \cos}\) a nie \(\displaystyle{ \cot}\)Poodzian pisze:\(\displaystyle{ \cot (-x)=-\cot x}\)
- Poodzian
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 62 razy
Symetrycznosc wzgledem osi y
NiebaQs pisze:tu chodziło pewnie o \(\displaystyle{ \cos}\) a nie \(\displaystyle{ \cot}\)Poodzian pisze:\(\displaystyle{ \cot (-x)=-\cot x}\)
Równanie dla cosinusów rozpisałem
Dla cotangensów też - coś jest nie tak?