oblicz sinus(-105) stopni

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
fanch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 82 razy

oblicz sinus(-105) stopni

Post autor: fanch »

robie tak:
\(\displaystyle{ sin(-105)=-sin(105)=-sin(60+45)=}\)

\(\displaystyle{ =-(\frac{\sqrt{3}}{2}*\frac{\sqrt{2}}{2}+\frac{1}{2}*\frac{\sqrt{2}}{2})=-\frac{\sqrt{6}+\sqrt{2}}{4}}\)

w ksiązce odp jest : \(\displaystyle{ - \frac{\sqrt{6}+\sqrt{3}}{4}}\)

gdzie mam błąd ?
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

oblicz sinus(-105) stopni

Post autor: Szemek »

w książce
ODPOWIEDZ