Prawdziwość tożsamości.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dawido000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 278
Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Prawdziwość tożsamości.

Post autor: dawido000 »

\(\displaystyle{ \frac{1+cos\alpha}{sin\alpha}=ctg\frac{\alpha}{2}}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Prawdziwość tożsamości.

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \sin\alpha=\sin (2\cdot \frac{\alpha}{2})=2\sin\frac{\alpha}{2}\cos\frac{\alpha}{2}}\)
z cosinusem podobnie i prądzi
ODPOWIEDZ