Wiedząc, że...
-
- Użytkownik
- Posty: 278
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Wiedząc, że...
Wiedząc że \(\displaystyle{ \alpha, \beta (0, 90 stopni)}\) oraz, że \(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{1}{3}, sin\beta=\frac{1}{2}}\). Oblicz \(\displaystyle{ sin(\alpha+\beta)}\)
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Wiedząc, że...
skorzystaj ze wzoru:
\(\displaystyle{ \sin (\alpha + \beta) = \sin \cos \beta + \cos \sin \beta}\)
\(\displaystyle{ \cos }\) i \(\displaystyle{ \cos \beta}\) obliczysz z jedynki trygonometrycznej.
\(\displaystyle{ \sin (\alpha + \beta) = \sin \cos \beta + \cos \sin \beta}\)
\(\displaystyle{ \cos }\) i \(\displaystyle{ \cos \beta}\) obliczysz z jedynki trygonometrycznej.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Wiedząc, że...
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{2\sqrt{2}}{3}}\)
\(\displaystyle{ cos\beta=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin(\alpha+\beta)=sin{\alpha}cos\beta+cos{\alpha}sin\beta}\)
\(\displaystyle{ cos\beta=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin(\alpha+\beta)=sin{\alpha}cos\beta+cos{\alpha}sin\beta}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 278
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Wiedząc, że...
a po co podali to że alfa i beta należą do pierwszej ćwiartki?
[ Dodano: 3 Grudnia 2007, 18:08 ]
a jak będzie \(\displaystyle{ cos(\alpha-\beta)}\)
[ Dodano: 3 Grudnia 2007, 18:08 ]
a jak będzie \(\displaystyle{ cos(\alpha-\beta)}\)
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Wiedząc, że...
Od tego zależy znak funkcjidawido000 pisze:a po co podali to że alfa i beta należą do pierwszej ćwiartki?
a jak będzie \(\displaystyle{ cos(\alpha-\beta)}\)
jest taki wierszyk-rymowanka
"W pierwszej (ćwiartce) wszystkie (funkcje) są dodatnie;
W drugiej tylko sinus;
W trzeciej tangens i cotangens:
a w czwartej cosinus"
\(\displaystyle{ cos(\alpha-\beta)=cos{\alpha}cos\beta+sin{\alpha}sin\beta}\)dawido000 pisze: a jak będzie \(\displaystyle{ cos(\alpha-\beta)}\)