nierówności

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
marcin.p
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 7 gru 2006, o 23:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 32 razy

nierówności

Post autor: marcin.p »

a)\(\displaystyle{ \cos3x< \frac{1}{2}}\)
b)\(\displaystyle{ \tan(2x-1) \leqslant \sqrt{3}}\)
c)\(\displaystyle{ |3\tan x| \geqslant \sqrt{3}}\)
d)\(\displaystyle{ 2|\sin x| \leqslant \sqrt{3}}\)
e)\(\displaystyle{ |\cot x|>0}\)
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

nierówności

Post autor: Dargi »

marcin.p, wykresiki należy narysować :] I na ich podstawie wszystko ładnie wychodzi.
marcin.p
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 7 gru 2006, o 23:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 32 razy

nierówności

Post autor: marcin.p »

dzieki za podpowiedź bardzo duzo mi to wyjaśniło ;]
ODPOWIEDZ