Wyznacz zbiór wartości funkcji. Dziedziną funkcji jest (w kazdym przypadku) zbiór tych liczb rzeczywistych, dla których wzór funkcji ma sens:
a)\(\displaystyle{ y=2\sin(2x+ \frac{\pi}{3})+1}\)
b)\(\displaystyle{ y= \frac{1}{\tan^2x+2}}\)
zbiór wartości
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
zbiór wartości
marcin.p, jeżeli \(\displaystyle{ sinx}\)
\(\displaystyle{ ZWf: }\)
Dołożymy do tego \(\displaystyle{ sinx}\) podwojony i zwiększony o jeden więc:
\(\displaystyle{ ZWf:}\)
\(\displaystyle{ ZWf: }\)
Dołożymy do tego \(\displaystyle{ sinx}\) podwojony i zwiększony o jeden więc:
\(\displaystyle{ ZWf:}\)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
zbiór wartości
2)
\(\displaystyle{ \tan^2 x\in [0;\infty)\\\tan^2 x+2\in [2;\infty)\\\frac{1}{\tan^2 x+2}\in (0;\frac{1}{2}]}\)
założenia co do dziedziny dotyczą tylko określoności tangensa.
\(\displaystyle{ \tan^2 x\in [0;\infty)\\\tan^2 x+2\in [2;\infty)\\\frac{1}{\tan^2 x+2}\in (0;\frac{1}{2}]}\)
założenia co do dziedziny dotyczą tylko określoności tangensa.