wykaż że.....

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
drago7770
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2 gru 2007, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

wykaż że.....

Post autor: drago7770 »

\(\displaystyle{ \sin 15^{\circ} + tg \ 30^{\circ} \cos 15^{\circ} = \frac{\sqrt{6}}{3}}\)

moze ktos to zrobić?


Poczytaj:
Instrukcja LaTeX-a - wpisywanie wyrażeń matematycznych
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
Szemek


[ Dodano: 2 Grudnia 2007, 17:34 ]
sory ale bardzo zalezy mi na tym zadaniu wiec jesli ktos potrafi to zrobic to......
Ostatnio zmieniony 2 gru 2007, o 16:26 przez drago7770, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

wykaż że.....

Post autor: Sir George »

drago7770 pisze:sorry, ale bardzo zalezy mi na tym zadaniu wiec jesli ktos potrafi to zrobic to......
...to co? Poza tym po co taki pośpiech...

\(\displaystyle{ L\ =\ \frac{\cos30^\circ\cdot\sin15^\circ\,+\,\sin30^\circ\cdot\cos15^\circ}{\cos30^\circ}\ =\ \frac{\sin45^\circ}{\cos30^\circ}\ =\ P}\)
drago7770
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2 gru 2007, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

wykaż że.....

Post autor: drago7770 »

do tej pory to sam to rozwiazalem, chcialem sprawdzic czy wogole jest sens pisac na tym forum. okazalo sie ze nie, co to za forum na ktorym na odpowiedziec trzeba czekac dwa dni
i czy wogole ktos administruje to- co za balagan ;-(
Zablokowany