Wyznacz okres zasadniczy funkcji \(\displaystyle{ g(x)=sinx+cosx}\)
czy moglby mi ktos wytlumaczyc jak sie robi takie zadania?
okres zasadniczy
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
okres zasadniczy
może skorzystać z wzoru:
\(\displaystyle{ sinx+cosx=\sqrt{2}\sin(\frac{\pi}{4}+x)}\)
funkcja \(\displaystyle{ f(x)=\sin x}\) ma okres podstawowy(zasadniczy) równy \(\displaystyle{ 2\pi}\) i taki będzie okres funkcji \(\displaystyle{ g(x)}\)
pomysłu na inne rozwiązanie nie mam
z tablic matematycznych:
Okresowość funkcji badamy:
sprawdzając, czy istnieje liczba \(\displaystyle{ t 0}\), dla której \(\displaystyle{ \bigwedge_{\limits{x D_f}} (x+t)\in D_f (x-t)\in D_f f(x+t)=f(x)}\)
\(\displaystyle{ sinx+cosx=\sqrt{2}\sin(\frac{\pi}{4}+x)}\)
funkcja \(\displaystyle{ f(x)=\sin x}\) ma okres podstawowy(zasadniczy) równy \(\displaystyle{ 2\pi}\) i taki będzie okres funkcji \(\displaystyle{ g(x)}\)
pomysłu na inne rozwiązanie nie mam
z tablic matematycznych:
Okresowość funkcji badamy:
sprawdzając, czy istnieje liczba \(\displaystyle{ t 0}\), dla której \(\displaystyle{ \bigwedge_{\limits{x D_f}} (x+t)\in D_f (x-t)\in D_f f(x+t)=f(x)}\)